párkapcsolat, együtt
párkapcsolat

Már ideje lenne, hogy …

Ismerős ez a mondatkezdet? Hányszor halljuk ezt a családtól, barátoktól, ismerősöktől. Pedig ki tudhatja, hogy minek van már itt az ideje egy párkapcsolatban? Ki ismeri igazán a párt? Véleményem szerint egy párkapcsolatot a benne lévő két fél ismer igazán, így rajtuk áll a közös jövő sorsa, és időzítése.

Mégis számtalan kimondatlan társadalmi szabály és elvárás nehezedik a párkapcsolatokra.

Ezek közül az egyik, hogy mit mikor szokás megtenni. Kvázi „kötelező” lépések sorozata van már előttünk lefektetve, melyeken csak végig kellene haladni, és ezekhez a lépésekhez sokszor időbeli korlátok is csatlakoznak. Nem tűnik nehéznek, ugye?

Tapasztalatom szerint sokszor mégis az. Mert mi történik akkor, ha például az egyik fél még nem szeretne összeköltözni, pedig a szabályok alapján már ideje lenne. És ezt a másik fél nagyon is tudja, így már lassan minden nap célzást tesz rá. Egyáltalán mikor is kellene ezt megtenni? A kapcsolat elején még túl korán van, 5 év múlva már túl késő. Vagy mégsem?

Szerintem mindannyian ismerünk olyanokat, akik a kapcsolatukat máris összeköltözéssel kezdték, míg mások évekig nem éltek együtt, de mindkettő boldog párkapcsolat. Sokszor természetesen a körülmények is okot adnak egyik vagy másik lehetőségre. De a fő mindig a felek gondolata és megegyezése. Ha az egyik fél úgy érzi, eljött az ideje valaminek, legyen szó összeköltözésről, házasságról, új lakás vásárlásáról, gyermekvállalásról, stb., egyszerűen beszélje meg a párjával. Kérdezze meg a gondolatait a témában. Hogy ő szeretné-e, és ha igen, hogyan képzeli el?

Sokszor halljuk, hogy a párkapcsolat kompromisszumok sorozata, míg mások véleménye szerint az a jó párkapcsolat, ha mindkét fél pont ugyanazt szeretné, így nem kell kompromisszumot kötni. Tudják mi a legjobb ebben? Hogy mindkettő megállja a helyét. Hogy mindkettő létezik. Hogy mindkettő lehet boldog párkapcsolat. Ez mind a felek természetétől, hozzáállásától, egymás iránt érzett szeretetétől függ.

Így hát érezze mindenki szabadnak a választást, mert a saját életét alakítja, és a párjával együtt kettejük közös életét. Mások véleménye lehet hasznos, gondolatindító, de nem biztos, hogy igazából a miénk lesz, hogy valóban be tudjuk fogadni. Tudom, hogy ez nem mindig egyszerű. Nekem is meggyűlt olykor vele a bajom.

De tanulunk. Erről szól az élet. Hozunk jó és kevésbé jó döntéseket. És mindig van lehetőség változtatni.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük