énidő, szabadság, kikapcsolódás
önismeret

Kapcsolj ki!

Hallott már a flow-élményről?

És hányszor éli át?

 

Mikor életem egyik nehéz periódusán mentem át, megkérdezte tőlem egy segítőm, hogy szokott-e lenni flow-élményem.

Én csak pislogtam rá, hogy miről is beszél. Látva üres tekintetem, elmondta, hogy a flow itt azt jelenti, hogy teljesen elmerülünk egy „dologban”, és semmi mással nem foglalkozunk közben. Nem egy hűha dologra kell gondolni, egy-egy hétköznapi tevékenység is adhat flow-élményt. Például zenehallgatás, olvasás, főzés, valamilyen kézműves foglalkozás, mozgás, kinek mi.

énidő, flow-élmény, felszabadult, szabadság
Designed by Freepik

A lényeg, hogy pont neked legyen jó, pont téged kapcsoljon ki akár 5 percre, akár 1 órára, és közben ne gondolj semmi másra, csak az élménynek add át magad. Nincsenek bajok, pasik, család, munka, csak TE. Csak merülj el az élményben, és érezd azt az önfeledt felszabadultságot, szabadságot, mikor semmi és senki nem befolyásol, nem zavar, nem korlátoz, csak TE vagy. Jól hangzik ugye?

Én is elgondolkodtam rajta. Én istenien tudok fejhallgatóval a fejemen porszívózni, miközben együtt mozgok a zenével, és hát igen, énekelek is. Hangosan. 😉 És ha épp olyan zenét hallgatok, amely elindít vagy felelevenít bennem egy érzést, akkor nevetek vagy sírok, ami jön, azt engedem kijönni.

Gyerekkorom óta táncolok, így nekem a tánc is az abszolút kikapcsolódás. Arra az egy órára megszűnik minden más. Csak a zene és a tánc marad, plusz a csapat, akikkel együtt vagyok, és ÉN. Nagy kedvencem, ha egyszerre többen táncoljuk ugyanazt, így mindenki együtt mozog a zenével és a csapat többi tagjával, harmonikus rendszerben, ahogy mondani szoktam. Volt már szerencsém a csapattal szemben az oktató oldalán is táncolni. Az az energia, ami a felszabadult, vidám, együtt mozgó emberekből árad, leírhatatlan. Mindent elsöprő. Akkor és ott bármi lehetséges.

Miért is fontos ez a flow-élmény?

Mert abban az időben, csak magunkkal vagyunk elfoglalva. Persze beengedhetünk közben ezt-azt, mondjuk házimunkát, más embereket magunk körül, akik ugyanezt teszik, de igazán csak saját magunkkal foglalkozunk. Nincs ott a párunk, a főnökünk, nincsenek ott a megoldandó feladatok, és problémák, csak mi vagyunk. És egy olyan dolgot teszünk, ami kikapcsol, amiben elmerülünk, ami örömöt ad nekünk. Ez rengeteg energiát adhat. És utána egy emelkedettebb állapotban vagyunk, egyszerűen mondva, jól érezzük magunkat. Ez pedig segíthet a hétköznapokban, segíthet a nehezebb időszakokban, segíthet mikor épp párkapcsolati problémánk van, mikor épp szomorúak vagyunk, mikor egy újabb nehéz napunk volt a munkahelyünkön, vagy mikor épp úgy érezzük, hogy valamit nem tudunk megoldani.

És miért fontos beszélnünk róla?

Bizonyos szempontból elég hétköznapinak tűnő tevékenység. Épp ebben rejlik a lehetősége és a nehézsége is, mert sokszor észre sem vesszük az alkalmat, pedig javasolt kihasználni. Ha épp úgy érezzük, hogy nincs elég időnk magunkra, érdemes lehet tudatosan keresni az ilyen röpke alkalmakat, amikor átélhetünk egy-egy flow-élményt. Mert ahogy a felhozott példákban is próbáltam érzékeltetni, sok mindenben benne lehet a flow, nem feltétlen szükséges elmenni otthonról, vagy pénzt költeni rá. Akár házimunka közben is részünk lehet a flow-ban.

Legyünk bátrak, és engedjük áramlani magunkat. Legyünk jóba magunkkal is. Úgy könnyebb másokkal is.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük