mediáció

A mediáció röviden a viták békés rendezése. Én mindig hittem benne, hogy bármilyen konfliktus rendezhető békés úton. Sokszor azonban a családi viszonyok vagy a munkahelyi hierarchia nehezíti ezt, ekkor érdemes egy közvetítőt felkérni, aki mindkét féltől független, pártatlan, és célja, hogy a vitát rendezzék a lehető legbékésebb és legeredményesebb módon. Ő a mediátor.

A mediálás a helyzetből fakadóan egy önként vállalat folyamat, azaz mindkét fél önként vállalt jelenléte szükséges hozzá.

Mediáció esetén egy adott, általában jól megfogalmazható, konkrét vita van a fókuszban, amiben a felek eltérő nézőpontot képviselnek, és ezt szükséges közös nevezőre hozni.

A vitás helyzettől függően cél lehet:

  • a kapcsolat javítása, átalakítása
  • a kapcsolat megszüntetése.

A mediátor bármilyen vitában közreműködhet. Legyen szó

  • párkapcsolati mediációról: amikor a pár olyan vitás helyzetben van, amit önmaguk nem tudnak megoldani, vagy
  • családi mediációról: amikor a családtagok között alakul ki vitás szituáció, mely rontja a családi harmóniát, vagy
  • válási mediációról: ha a házasság vagy élettársi viszony már fenntarthatatlan, és rendezni szükséges a közös javakat, vagy
  • munkahelyi mediációról: amikor vezető-alkalmazott, vagy két munkatárs között áll fenn probléma, vagy
  • gazdasági mediációról: amikor cégek, vagy egy cég-magánszemély között van konfliktus.

Vitás helyzeteket mindannyian megéltünk már, sokszor valamilyen formában elkerülhetetlen is, így nem mindegy, hogy az milyen minőségben zajlik le.

A mediáció sokszor segít elkerülni a pereskedést, és segít egy megromlott viszonyt emberségesen, békésen lerendezni. Válási és gazdasági helyzetekben van lehetőség egy mediátor előtti egyezség megkötésére is, amely rövidítheti a bírósági per hosszát.

mediáció, válási mediáció

A mediáció hossza:

Akár egy alkalom is elegendő lehet. Befolyásolja a résztvevők hozzáállása, a vita mélysége, és/vagy a felmerülő megvitatandó tényezők is.

Találkozók időtartama:

min. 1,5 óra/alkalom, max. 3 óra/alkalom

Mediáció esetén előre egyeztetjük egy-egy találkozó időtartamát, mely több tényezőtől függhet. Egyrészt Önöktől, a kérésüktől, az aktivitásuktól, másrészt a vita jellegétől is. Tapasztalat szerint a minimum 1,5 óra szokott lenni, a maximum pedig 3 óra.

Ettől eltérő esetek, egyedi kérések esetén külön, előre egyeztetjük az időtartamot és a díjazást.

Díjazás:

15.000 forint/óra