mentálhigiénés segítő beszélgetés

A mentálhigiénés segítő beszélgetés egy olyan szemlélettel átitatott beszélgetés, melynek lényege a kliens kísérése non-direktív módon, azaz a segítő mindenfajta befolyásolás nélkül segíti a klienst, hogy saját maga eljusson a saját megoldásához a saját idejében, amikor már készen áll rá. Ehhez megteremti azt a biztonságos és szabad környezetet, amelyben a kliens nyugodtan szembenézhet az érzéseivel, gondolataival.

A mentálhigiénés segítő beszélgetés segíti Önt, hogy
saját maga eljusson a saját megoldásához a saját idejében.

„segítő kapcsolat”

A beszélgetések kezdetén meghatározzuk azt a célt, azt a fókuszt, fogalmazhatjuk problémának, elakadásnak is, mely Önt éppen mozgatja, amivel érkezett hozzám, és amin dolgozni szeretne. Majd a kérdések segítségével, az összefüggések felfedezésével, az érzelmek azonosításával, a gondolatok rendezésével támogatom Önt, hogy eljusson a saját megoldásához.

Mindenféle nehézséggel való megküzdésben támogató lehet egy segítő beszélgetés. Lehet a téma többek között önismeret, veszteségérzés, párkapcsolati gondok, családi konfliktus, karrier kérdés, munkahelyi nehézségek, gyászfeldolgozás.

Tehát ez a szemlélet nem jelent tanácsadást, és eszközöket sem használ. Egy dolgot viszont használ. A segítő kapcsolatot!

Fontos tulajdonsága a mentálhigiénés szemléletnek az itt és most gondolkodás, azaz nem a múlt feltárásával, és diagnosztizálással foglalkozik. A múlt annyiban jelenik csak meg, amennyiben az Ön problémájához kötődik, és amennyiben Ön behozza.

„meghallgatás”

A mentálhigiénés segítő beszélgetésnek egy másik fontos aspektusa, hogy kiválóan alkalmas teret teremt arra, hogyha Önnek meghallgatásra van szüksége. Rengeteget segít, ha elmondhatjuk valakinek a problémánkat, vagy ami a fejünkben kavarog, és pusztán ez az aktív meghallgatás is felüdítő és egyben nagyon tanulságos is lehet.

Sokszor olyan konfliktusunk akad, melyet a családunkkal, barátainkkal elsődlegesen úgy érezzük, hogy nem tudjuk megbeszélni. Ennek számtalan oka lehet, úgy mint többek között az érintettség, a pártatlanság hiánya, a lelki terhelés elkerülése. Egy segítőhöz viszont ekkor is fordulhatunk, hogy először rendezzük magunkban a szituációt, majd a környezetünkkel is, ha szükséges.

A folyamat hossza:

A folyamat hossza változó, függően a kliens problémájától, lehetőségeitől.

Találkozók időtartama:

50 perc/alkalom

Díjazás:

12.000 forint/alkalom